Afspraak met de internist – oncoloog: geen chemo.

 • Chemotherapie is uit het behandelplan geschrapt. De halve procent or so kans die me dat gaat schelen dat de kanker zich op een later moment opnieuw openbaart, weegt niet op tegen de schadelijke effecten van de chemo. Amen, wat ben ik blij. Dat kapot maken van de gezonde delen van het lichaam heeft me zó tegen gestaan, ik ben zó blij dat ik er geen gebruik van hoef te maken. Wat een geluk.
 • Ja, want gedurende het gesprek wordt ons nog duidelijker dat het beeld stukken rooskleuriger is gebleken dan in eerste instantie werd gevreesd. De tumoren zijn klein. Samen met de negatieve uitslag voor de eiwitgevoeligheid maakt dat mijn kansen op het verder wegblijven van de kanker stukken groter dan aanvankelijk gedacht.
 • Hormoontherapie voor de komende 5 jaar. Deze behandeling komt kort gezegd neer op het blokkeren van de oestrogeenopname door het lichaam. Eventueel nog rondzwervende kankercellen kunnen zich zonder deze oestrogenen niet goed ontwikkelen en zullen uiteindelijk de geest geven. Top.
 • Bijwerkingen van deze therapie kunnen overgangsklachten zijn. Denk aan opvliegers, stijfheid, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Jottum. Het medicijn brengt je niet daadwerkelijk in de overgang. Menstruaties worden onregelmatiger maar stoppen niet. Ik start met de medicatie na de kerstvakantie.
 • Dat er twee verschillende tumoren in het aangetaste gebied zijn gevonden is opvallend, en kan wijzen op een genetische component bij het ontstaan ervan. De kleinste tumor is de meest voorkomende en groeit in een bolletje. De grotere tumor is de tumor met de sprieten en groeit agressiever. Eventueel kan ik genetisch onderzoek laten verrichten. Een gesprek met de klinisch geneticus (VU) volgt binnen ongeveer een half jaar. Haken en ogen aan dit onderzoek liggen tot mijn verrassing (ook) op het zakelijk vlak. Wie na onderzoek weet dat kanker bij hem in de genen zit, moet dit melden bij het afsluiten van verzekeringen en kan hier dus last van krijgen bij het regelen van hypotheken en dergelijke. Ok. Daar gaan we dan nog eens over nadenken.

4 gedachtes over “20 december 2016

 1. Wat een mooi bericht. Eerst stortte je wereld in, en nu zie je weer voorspoedig licht in de tunnel. Fijne kerstdagen en wij gaan binnenkort aan de gluhwein! groeten Marjo

  Like

 2. Wat een goed nieuws!!! Goed om te lezen, en wat schrijf je trouwens ‘leuk’ om te lezen, voor zover je het leuk kan noemen! Nou hou je goed en geniet van de komende dagen!! En succes met je bestralingen en verder herstel..
  Gr Judith

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.